Crna Gora ove godine od akciza očekuje oko 150 miliona eura

Bez autora
Sep 24 2012

Prihodi od akciza na gorivo, cigarete i alkohol su lani iznosili oko 143, 3 miliona eura, a ove godine zbog izmijenjene politike i novih akciza na kafu i gazirana pića, očekuju se prihodi od 150 miliona eura. Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, Budžet Crne Gore bi samo po osnovu uvedenih akciza za kafu na godišnjem nivou trebalo da bude „teži" za oko 4,4 miliona eura. Istovremeno, Vlada je početkom godine smanjila akcize za lož ulje za grijanje i plin. Akcize na kafu u iznosu 20 odsto njene vrijednosti i akcize na gazirana pića od 10 centi po litru uvedene su početkom aprila. U avgustu mjesecu su ostvareni najveći budžetski prihodi tokom prvih osam mjeseci ove godine: 118 miliona, odnosno 4,6 odsto više nego u istom mjesecu 2011. godine. Pri tome, prihodi na akcize su veće za trećinu nego u istom periodu lani.

Crna Gora ove godine od akciza očekuje oko 150 miliona euraPrihodi od akciza na gorivo, cigarete i alkohol su lani iznosili oko 143, 3 miliona eura, a ove godine zbog izmijenjene politike i novih akciza na kafu i gazirana pića, očekuju se prihodi od 150 miliona eura.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, Budžet Crne Gore bi samo po osnovu uvedenih akciza za kafu na godišnjem nivou trebalo da bude „teži" za oko 4,4 miliona eura. Istovremeno, Vlada je početkom godine smanjila akcize za lož ulje za grijanje i plin.

Akcize na kafu u iznosu 20 odsto njene vrijednosti i akcize na gazirana pića od 10 centi po litru uvedene su početkom aprila.

U avgustu mjesecu su ostvareni najveći budžetski prihodi tokom prvih osam mjeseci ove godine: 118 miliona, odnosno 4,6 odsto više nego u istom mjesecu 2011. godine. Pri tome, prihodi na akcize su veće za trećinu nego u istom periodu lani.

Podsjetimo, zbog visokih akciza (oko 60 centi po litru), građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik